Ludzie od lat poszukują cudownego leku na odchudzanie. Niesamowitej, przełomowej technologii, która pozwoli jeść co się chce bez konsekwencji w postaci dodatkowych kilogramów, najlepiej jeśli bilans kilogramów byłby ujemny. Oczywiście magia nie istnieje, a piękną sylwetkę można uzyskać stosując odpowiednią dietę i rozpoczynając aktywność fizyczną. Są jednak produkty wspomagające odchudzanie, bądź ułatwiające ten proces. Czy awokado można zaliczyć do tej grupy produktów? Czy znajdziemy jakiekolwiek połączenie, jeśli chodzi o awokado a odchudzanie?
Wokół awokado i jego wpływu na odchudzanie, urosło wiele nieprawdziwych mitów. Jedne przypisują mu spalanie tkanki tłuszczowej inne hamowanie wchłaniania cukru do organizmu. Ale co zatem jest prawdą i co może nam dać awokado?
Awokado jest najlepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z których składa się aż w ok 80%. Zawiera przy tym mało węglowodanów, więc jest najbardziej kalorycznym owocem, jaki znamy. W 100 g dojrzałego awokado znajdziemy 221 kcal. Węglowodany zawarte w awokado składają się w 70% z błonnika dlatego też przypisuje mu się właściwości odchudzające czy wyszczuplające. Jednak samo awokado niewiele zdziała jeśli jego spożywanie nie będzie połączone z prawidłowo zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną.
Awokado po głębszych badaniach okazało się prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Prócz błonnika wspomnianego już wcześniej zawiera duże ilości wapnia, potasu i fosforu a także kwasu foliowego i pantotenowego. Jest dobrym źródłem witamin E, A B1, B2, C, PP, K, H.
Awokado przez swoją zawartość tłuszczów, często jest omijane przez osoby będące na diecie. Jest to jednak duży błąd jeśli przyjrzeć się temu bliżej.
Awokado posiada tłuszcze i jest to fakt, jednak co jest najważniejsze to rodzaj tłuszczów. W tym owocu tłuszcze występujące to nienasycone kwasy tłuszczowe odznaczające się wysoką przyswajalnością dla organizmu oraz wieloma korzyściami dla zdrowia. Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są niezwykle ważne. Organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć, a wspierają funkcjonowanie oczu, zmniejszają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze a także zwalniają czynność serca w czasie spoczynku.
Czy warto spożywać awokado? Zdecydowanie tak, jednak awokado a odchudzanie nie ma nic wspólnego ze sobą. Awokado ma zdolność poprawy naszego zdrowia i funkcji życiowych, jednak nie sprawi że nagle zaczniemy za jego przyczyną chudnąć. Stety i niestety. Najlepszą drogą do zrzucenia zbędnych kilogramów jest trening fizyczny i zbilansowana dieta.